
Bahan-bahan:
300gm daging - dihiris kecil-kecil
1 batang serai - diketuk
1 batang kulit kayu manis, beberapa keping bunga lawang
2 ulas bawang putih - ditumbuk
4 cili padi merah - dibelah 2
1 keping asam gelugor
2 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 labu bawang besar - dihiris bulat-bulat
Beberapa biji tomato ceriGaram dan gula secukup rasa
Cara Memasak:
- Goreng daging hingga masak dengan sedikit minyak.
- Masukkan serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bawang putih, asam keping dan cili padi merah.
- Tumiskan sebentar sehingga naik bau.
- Masukkan kicap manis, kicap pekat, sos tiram dan bawang besar.
- Gaulkan hingga sebati. Masukkan tomato ceri.
- Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.
No comments:
Post a Comment