Saturday, September 24, 2011

DAGING GORENG KICAP PEDAS-PEDAS MANIS

 
Bahan-bahan:
300gm daging - dihiris kecil-kecil
1 batang serai - diketuk
1 batang kulit kayu manis, beberapa keping bunga lawang
2 ulas bawang putih - ditumbuk
4 cili padi merah - dibelah 2
1 keping asam gelugor
2 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 labu bawang besar - dihiris bulat-bulat
Beberapa biji tomato ceri
Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:
  1. Goreng daging hingga masak dengan sedikit minyak.
  2. Masukkan serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bawang putih, asam keping dan cili padi merah.
  3. Tumiskan sebentar sehingga naik bau.
  4. Masukkan kicap manis, kicap pekat, sos tiram dan bawang besar.
  5. Gaulkan hingga sebati. Masukkan tomato ceri.
  6. Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.

No comments:

Post a Comment