Saturday, September 24, 2011

KURMA DAGING



Bahan-bahan:
500gm daging - dihirs nipis-nipis
2 biji ubi kentang - dibelah 4 @ 6
1 cili merah - dibelah 2
1 labu bawang besar - dibelah 4 @ 8
2 inci halis - ditumbuk
1 batang serai - diketuk
1 pek kecil rempah kurma Adabi - dibancuh dengan sedikit air
1/2 biji kelapa - diambil santannya
1 batang kulit kayu manis, beberapa bunga lawang dan buah pelaga
Garam secukup rasa

Cara Memasak:
  1. Tumiskan batang kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sebentar.
  2. Masukkan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air tadi bersama halia dan serai.
  3. Setelah terbit bau dan minyak masukkan daging dan sedikit air. Biar seketika.
  4. Masukkan ubi kentang. Rebus seketika supaya daging dan ubi kentang akan menjadi lembut.
  5. Apabila kuah semakin pekat masukkan santan dan cili merah yg telah dibelah 2.
  6. Biarkan mendidih sebentar. Perasakan dengan garam.
  7. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment