Bahan-bahan:
500gm daging - dihirs nipis-nipis
2 biji ubi kentang - dibelah 4 @ 6
1 cili merah - dibelah 2
1 labu bawang besar - dibelah 4 @ 8
2 inci halis - ditumbuk
1 batang serai - diketuk
1 pek kecil rempah kurma Adabi - dibancuh dengan sedikit air
1/2 biji kelapa - diambil santannya
1 batang kulit kayu manis, beberapa bunga lawang dan buah pelaga
Garam secukup rasa
Cara Memasak:
- Tumiskan batang kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sebentar.
- Masukkan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air tadi bersama halia dan serai.
- Setelah terbit bau dan minyak masukkan daging dan sedikit air. Biar seketika.
- Masukkan ubi kentang. Rebus seketika supaya daging dan ubi kentang akan menjadi lembut.
- Apabila kuah semakin pekat masukkan santan dan cili merah yg telah dibelah 2.
- Biarkan mendidih sebentar. Perasakan dengan garam.
- Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment